Menu Sluiten

de bouw plannen

Wanneer ga je beginnen aan het zwembad? Dat hangt natuurlijk sterk van de specifieke situatie af. Wordt het huis nieuw gebouwd of wordt de tuin opnieuw onderhanden genomen?

De beste tijd om te starten #

Je kan de aanleg van een bouwkundig zwembad onderverdelen in meerdere fases:

  1. graafwerk, betonvloer en wanden (ruwbouw)
  2. leidingen aanleggen en grond aanvullen
  3. folie in het zwembad plaatsen
  4. zwembadtechniek en verwarming installeren
  5. randafwerking en afdekking plaatsen

De gehele doorlooptijd is 4 tot 6 weken. Dan ben je niet elke dag volop aan het werk, want bijvoorbeeld een betonvloer moet een tijd drogen voordat je verder kan met de werkzaamheden.

Ook hoeven de fases niet op de vermelde volgorde uitgevoerd te worden. Uiteraard is graafwerk nodig voor de betonvloer, maar de zwembadtechniek kan prima apart van de bak zelf worden voorzien.

Voor en na de winter bouwen #

Lang niet alle zwembaden worden gestart in het voorjaar. Met regelmaat start men met het graafwerk in het najaar. Je zal dan wel door moeten met de ruwbouw, aangezien ingestorte zandwanden niet bevorderlijk zijn voor de voortgang. De ruwbouw laat zich prima lenen te overwinteren zonder kans op schade.

Leidingen plaatsen en alles weer aanvullen is dan een pluspunt. Aangezien de aangevulde grond niet aangetrild mag worden heeft het de hele winter de tijd om in te klinken. Dat vermindert de kans dat een aangelegd terras op een later moment kan verzakken.

Kan het kwaad om de folie alsnog in de herfst te laten plaatsen? Aangezien goede (gewapende) folie minstens 20 jaar mee zal gaan is dit een optie die veel mensen toch nemen. Installateurs hebben het over het algemeen in het najaar minder druk en zijn zeker bereid jouw zwembad dan nog waterdicht te maken.

Afstemmen van mensen en werkzaamheden #

Een grote uitdaging zal je vinden in het afstemmen van de verschillende mensen en leveringen. Aangezien je zelf de regie zal voeren is het belangrijk tijdig met de juiste mensen in contact te komen. Zeker in een druk of hoogseizoen gaat dit soms niet eenvoudig zijn.

Maak dan ook een planning voor alle werkzaamheden en zet dit bijvoorbeeld uit in een tijdlijn. Je kan dit dan ook bespreken met de leveranciers en installateurs. Wanneer je zelf het meeste doet heb je hier uiteraard minder last van.

Het aanleggen van stroom, water en/of riolering naar de filterinstallatie kan redelijk autonoom gebeuren, maar 3 maanden wachten op de ruwbouw na het uitgraven is niet handig. Dat geldt ook voor de toepassing bij bronbemaling (bij extreem hoog grondwater). Dan wil je niet 6 weken extra hoeven te bronneren, omdat de folielasser de afspraak heeft gemist.

Beschikbaarheid van materialen #

In de topjaren 2020 en 2021 was er een groot gebrek aan materialen door problemen in de productie, logistiek en door extreme stijging in het aantal aanvragen. Veel projecten zijn dan ook langdurig uitgesteld of opgerekt door deze situatie.

Normaal gesproken is een leverancier zelf voorraadhoudend of men kan een goede inschatting maken van de actuele situatie.

Toch kan het verstandig zijn om de essentiële aan te kopen en zelf op voorraad te houden. Meestal neemt het niet zo veel plek in, of je legt het afgedekt buiten (uit de zon!). Overleg dit dan met de betreffende leverancier. Als de folielasser op woensdag komt plaatsen is het niet aan te raden erop te gokken dat de transporteur dinsdag keurig de pallet komt afleveren. De kans dat er dan iets fout gaat is niet groot, maar de gevolgen zijn aanzienlijk.

Wanneer je de verschillende fases gaat verdelen over een langere periode (ruwbouw in de herfst), dan kan je uiteraard wel de andere producten over de winter heen tillen. Hou dan rekening met eventuele prijsstijgingen.