Menu Sluiten

ligging van het zwembad

De ligging van het zwembad is een belangrijke keuze en deze maak je meestal direct in het begin van je planning. Wil je een zwembad bij het huis om goed toezicht te houden? Of geef je de zwemmers juist de ruimte en leg je het zwembad van het terras af? Als je een zwembad werkelijk als verlengstuk van je huis of terras ziet, dan kan je het zwembad het beste tegen het huis of terras aanleggen.

Je kan hierbij de volgende zaken in overweging nemen:
• Waar komt de technische installatie? Het beste plaats je deze op maximaal 15 meter van de skimmers af.
• Komt er een zwembadwarmtepomp of kies je voor zonnecollectoren en is hiervoor een gunstig dak beschikbaar?
• Ga je er een hek om het zwembad plaatsen voor de veiligheid?
• Op welke hoogte komt het zwembad ten opzichte van het terras of het gazon te liggen?

Vaak zijn zwembadbouwers geneigd om ook met de windrichting rekening te houden, maar in de praktijk is dit niet zo belangrijk. Een juiste plaatsing van de inbouwdelen (skimmers en inspuiters) en zwembadverlichting is belangrijker om over na te denken.

Bij de aanleg van een compleet nieuwe tuin schakelen mensen tegenwoordig ook wel een tuinarchitect in. Helaas is de werkelijke kennis van deze specialisten beperkt en houden ze met belangrijke punten geen rekening. Draag deze dan op voorhand aan of interpreteer je eigen voorkeur in het eindresultaat.

Zonlicht en een zwembad #

Zonlicht is erg belangrijk voor een zwembad. Sowieso is het bij zonnig weer aantrekkelijk om te gaan zwemmen, maar het heeft ook een belangrijk effect op het zwembad zelf

Wanneer een zwembad veel in de zon ligt heb je voordeel van gratis warmte. Het zonlicht zal het water verwarmen en dat bespaart uiteraard veel geld aan elektriciteit voor, bijvoorbeeld, een warmtepomp.

Nadeel is wel dat zonlicht chloor kan afbreken en je hierdoor hogere kosten krijgt voor het toevoegen van chemicaliën. Hierbij komt dus altijd de keuze; meer algenvorming en chloor of gratis warmte.