Menu Sluiten

vormen – trappen – plateaus

Verschillende vormen van een zwembad #

Wanneer je in het buitenland een zwembad aantreft dan ontdek je al snel ontelbare vormen. De meest exotische modellen en afmetingen komen langs.

Terug in het koelere Nederland of België zie je weer enkel die saaie rechthoekige bakken in de tuinen. Dit los van de goedkopere zwembaden van bv Intex of een stalen wand. Deze zijn vaak rond of ovaal.

Die vorm heeft echter een belangrijke functie. Allereerst kan je met zwembadfolie niet elke vorm afdichten, maar er is ook een belangrijk tweede argument. In ons klimaat wil je namelijk een zwembad kunnen afdekken. En dat kan met al die verschillende vormen niet of nauwelijks.

Hierdoor ontkom je bijna niet aan een min of meer standaard rechthoekige vorm met aan 1 zijde de afdekking.

Zwembadtrappen #

Om makkelijk en comfortabel het zwembad in en uit te kunnen is het noodzakelijk om een trap te voorzien. Kinderen kruipen overal uit, maar na een intensieve training of als je gewoon niet zo sportief bent is een trap wel echt handig.

Je kan uit tal van soorten kiezen:

Rvs inhangtrap

Metalen trap die je aan de bovenzijde monteert of als 2-delige trap deels op de zwembadrand boort. Je kan dan de ononderbroken waterlijn gebruiken voor een afdekking. Met eventuele isolatie onder de folie dien je wel vooraf maatregelen te nemen.

Neem altijd een trap in de hoogste kwaliteit, zeker als je een 2-delige versie gebruikt. AISI316 is dan noodzakelijk om voortijdige roestvorming te vermijden. Eventueel kan je dan ook oppassen met zoutelektrolyse als waterbehandeling. Een inhangtrap kan wel van bv AISI304 zijn, aangezien je deze eenvoudig kan vervanging bij teveel roestvorming.

Gemetselde trap met antislip folie

Hierbij worden tijdens de bouwwerkzaamheden traptreden gemetseld. Soms maakt men een bekisting en worden de treden daarna volgestort.

Deze vorm van trappen worden veel toegepast. Het is betaalbaar en eenvoudig zelf uit te voeren. De antislip folie voelt comfortabel aan en voorkomt dat je uitglijdt bij wat gladheid door algen. Meestal wordt een beugel dan ook niet voorzien op de bovenrand. Je kan de treden ook gebruiken om even op te zitten en uit te rusten.

Een trap bestaat uit 4 of 5 treden en is 25 cm hoog en 25 of 30 cm breed. Zorg dat de eerste trede ook maximaal 25 of 30 cm diep is, want de waterspiegel van het zwembad kan een verraderlijk beeld geven waardoor je je snel kan verstappen. Een bouwtekening kan veel duidelijkheid geven en worden bij aankoop van materialen dan ook ter beschikking gesteld.

Een hoektrap is aangeraden in verband met gevaar voor verwonding. Als je een trap met tredes neemt die eindigen in het zwembad, dan creëer je scherpe punten in het zwembad. Bij een ruw spelletje kan dit erg pijnlijk zijn. Een trap over de breedte is mooi, maar niet handig als je baantjes wil zwemmen. Bovendien gebruik je dan extra veel bouwblokken.

Andere trappen voor een zwembad

Alternatieven kan je krijgen in de vorm van een kunststof trap die je los in het bad kan plaatsen. Ook zie je deze in complexe rvs modellen met luie tredes en zit plateau. Handig voor een bestaand zwembad, maar duur in aanschaf.

Zwembadplateau #

Een verhoogd blok in je zwembad kan je op diverse manieren uitvoeren en vormgeven.

Soms voorziet men een starand op de lange zijde van het zwembad. Dan kan iemand van minder lengte even uitrusten van het zwemmen. Deze starand is bijvoorbeeld 30 cm hoog en 20 cm breed. Door je zwembad niet al te diep te maken is dit echter niet noodzakelijk.

Ook kan je een ligplateau maken op de korte zijde van het zwembad. Dit plateau kent dan een diepte van bijvoorbeeld 30 cm en komt dan 100 cm het zwembad in. De lengte kan over de volle breedte zijn, maar je kan ook een deel voorzien bij de trap. Of het ligplateau vormt meteen de eerste trede van de trap. Let er wel op dat boven de folie nog voldoende water zit. Bij te weinig tegendruk kan de folie gaan verplaatsen of verschuiven. Vraag dit na bij de folielasser of leverancier voor je het plateau gaat maken.

Een lamellenafdekking kan je met een waterterras prachtig en relatief eenvoudig wegwerken. Voordeel is dat je de afdekking helemaal niet ziet zitten en dat je ook direct een ligplateau hebt. Ook hierbij kan je de resterende traptredes eenvoudig aanmetselen.