Menu Sluiten

zwembadverzekering

Wie jarenlang plezier wil beleven aan zijn zwembad en onbezorgd wil zwemmen, doet er goed aan zich goed te verzekeren tegen bijvoorbeeld schade als gevolg van storm. Zeker in een land als Nederland, waar niks zo veranderlijk is als het weer. Maar bestaat er zoiets als een ‘zwembadverzekering’ en hoe duur is dat?

Over het verzekeren van je zwembad doen uiteenlopende verhalen de ronde. Wat als je vergeten bent om je rolluik dicht te trekken tijdens een hagelbui? En wat gebeurt er als een vriendje komt zwemmen en een ongeluk krijgt in jouw zwembad? Wanneer is er sprake van een storm? Dit soort vragen roepen veel onduidelijkheid op.

Verzekering in Nederland #

In Nederland is het simpel. Er bestaat geen aparte verzekering voor je zwembad. Het is vooral zaak om je woonverzekering en/of opstalverzekering goed onder de loep te nemen.

Opstalverzekering of woonverzekering #

Op het moment dat je besluit een zwembad te laten plaatsen, is het slim om meteen contact op te nemen met je verzekeringsmaatschappij en hen van je plannen op de hoogte te brengen. Daarnaast zijn er een aantal zaken waar je op moet letten.

Zo is het belangrijk om te weten wat de verzekeringsmaatschappij verstaat onder ‘woning’. Bij de ene verzekering valt onder de term ‘woning’ het gebouw waar je in woont en alle bijgebouwen zoals tuinhuisjes, terrassen, tennisvelden… Kortom alle vaste constructies die zich op dat adres bevinden. Je hebt dan voldoende aan een woonverzekering. Bij een andere verzekering kan het zijn dat een zwembad onder de opstalverzekering valt. Bovendien wordt vaak een onderscheid gemaakt tussen zwembaden die zich in een huis bevinden, buitenzwembaden met een overkapping en buitenzwembaden met een zwevend rolluik.

Waarborgen #

Ook is het belangrijk om te weten wat de waarborgen zijn die de verschillende verzekeringsmaatschappijen opnemen in hun verzekering. Denk bijvoorbeeld aan storm, natuurrampen, brand of waterschade. Wat is bijvoorbeeld het verschil tussen een storm en een rukwind? Moet het harder dan 80 km/u waaien om te spreken over een storm en dus om schade hierop te verhalen? En valt schade door sneeuw, hagel of ijsdruk ook onder de woon- of opstalverzekering of is het nodig om je daarvoor apart te verzekeren? Soms kan het namelijk nodig zijn om een All Risk Woonverzekering af te sluiten of zelfs een All Risk Tuinverzekering.

Zorg er dus voor dat je op deze vragen een duidelijk antwoord krijgt. Dat bespaart je achteraf een hoop ellende en discussie over en weer.

Aansprakelijkheidsverzekering #

Natuurlijk ga je ervan uit dat er niets gebeurd in en om het zwembad, maar een ongeluk zit in een klein hoekje.

Ongevallen waarbij iemand naar het ziekenhuis, een arts of tandarts moet gaan, worden verzekerd vanuit de ziektekostenverzekering. Dat geldt niet voor een ongeval waarbij je als zwembadeigenaar aansprakelijk wordt gesteld. Stel bijvoorbeeld dat een familielid of kennis komt zwemmen en die struikelt over een stuk zeep wat aan de rand van het zwembad ligt. Gevolg: gebroken been. Of het trapje van het zwembad breekt plotseling af en je gast slaat met het hoofd tegen de rand van het zwembad en moet naar het ziekenhuis? Of er valt een tegel van de muur en belandt op het hoofd van je gast? In zo’n geval kan je als eigenaar aansprakelijk worden gesteld. Daarom is het raadzaam om een aansprakelijkheidsverzekering af te sluiten.

Dat geldt overigens ook in andere gevallen en niet specifiek omdat je een zwembad hebt.

België #

In tegenstelling tot Nederland is het in België mogelijk om een speciale zwembadverzekering af te sluiten. Of dit ook noodzakelijk is, is een tweede. De meeste schade aan je zwembad valt immers net zoals in Nederland onder de ‘brandverzekering’. De speciale zwembadverzekering of ‘Pack Pool’ vergoedt niet alleen schade die is veroorzaakt door storm. Je krijgt ook schade vergoedt als bijvoorbeeld meubilair of reinigingsapparatuur van je zwembad gestolen wordt. Bovendien dekt de verzekering ongevallen die plaatsvinden in en rond het zwembad. Dat geldt zowel voor ongevallen met leden van je gezin als met ongevallen van je gasten.